Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Sprit-öl

Absolut Fashion på Spritmuseum

Sommarens stora satsning på Spritmuseum är modeutställningen Fashion Cocktail. Där visas ett urval ur deras Absolut Fashion-samlingen som aldrig visats för publik tidigare.

Absolut Vodkas satsning på mode inleddes i februari 1988. Då publicerades en bild på modellen Rachel Williams klädd i en silvrig miniklänning designad av David Cameron,. På bröstet fanns hela Absolut-loggan. Nästan femtusen personer ringde omedelbart för att veta var de kunde köpa miniklänningen. Den sattes dock aldrig i produktion. 

Bilden var istället starten på projektet Absolut Fashion som kom att pågå i flera år – en fortsättning på det lyckade Absolut Art-projektet. Konstnärer byttes sålunda mot modeskapare. Fotografer som Helmut Newton, Herb Ritts och Mario Testino, modeller som Kate Moss och Naomi Campbell samt modeskapare som Manolo Blahnik, Tom Ford, Helmut Lang, Jean-Paul Gaultier och Gianni Versace var alla delaktiga. 

Utställningen rymmer både kläder, accessoarer och fotografier. I och med att plaggen inte var menade för massproduktion är de ofta fantasieggande – mer av en drömvärld än praktiskt vardagsliv. De mesta av materialet har aldrig ställts ut tidigare. 

Utställningen öppnade på Spritmuseum 8 maj. 

Läs även
Europa intar alla pallplatser när det gäller vinproduktion i världen.…