Afrika kommer till Slakthusområdet – Celeste till polishuset

I dagarna har stjärnkrogen Etoile fått en syster på Söder: Celeste. Och snart i sommar öppnar ett litet Afrika i hjärtat av Slakthusområdet. Det är mycket som händer på den södra sidan av Stockholm.

I restaurangen Afrika samlas tre olika afrikanska matkulturer under ett och samma tak. Afrika är det senaste i raden av restaurang- och barkoncept som kommer att fylla Hus 26 i de gamla Slakthushallarna, sida vid sida med Adam & Albins nya restaurang Solen, lyssningsbaren Hosoi, Stockholm Roast och Bar Montan.

Afrika kommer i en modern tappning bjuda rätter från tre afrikanska matkulturer: Swahili Streetfood kommer att representera Kenya, kokboksaktuella Ker Mbissane representerar Senegal och Eri-Ethio Taste kommer att servera eritreansk och etiopisk injera. Även drycken kommer till stor del från afrikanska producenter.

– Vi öppnar upp med ledorden ”Kärlek och respekt” och här är alla lika välkomna. Detta blir en plats där afrosvenskar kan känna sig lite extra hemma, för att väga upp lite mot hur historiken från Stockholms krogliv ser ut, säger Vera Matthews, operativ chef på Afrika.

Restaurangen kommer att präglas av en tydlig afrikansk identitet där musiken får ta stor plats – det blir allt från afrobeats och sydafrikansk house till old school hiphop.

– Afrikanska restauranger har verkligen varit underrepresenterade i Stockholms krogvärld, förklarar Vera Matthews.

Hus 26 är en del av Slakthushallarna, en samling industribyggnader från 1912 som binds samman av en ikonisk Förbindelsehall. Tillsammans utgör de hjärtat i Slakthusområdets satsning på mat, kultur och upplevelser.

Celeste vill bjuda på himmelska upplevelser

Idag torsdag har söder fått en ny krog. Bakom satsningen finns gänget bakom stjärnkrogen Etoile med kocken Jonas Lagerström i spetsen.

Platsen för restaurangen är polishuset på Torkel Knutssonsgatan. Det finns runt tjugo platser inomhus med tillgång till en takbar – därav namnet Celeste som är franska för både himmel och himmelrike. Celeste ska servera en fast fine dining-meny med omkring tio rätter. 

Det finns också en à la carte-meny där maten kan avnjutas även på terrassen. Kökschefen heter Ludwig Tjörnemo – erfaren fine-dining-kock med meriter som Årets kock 2020 och lagkapten för svenska kocklandslaget.

Bild: Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020. Foto Gustav Bergmark


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – Jeppe Appelin Vejby
Enligt källor kommer regeringen med ett förslag om gårdsförsäljning innan sommaren. Enligt samma källor kommer det bli en modifierad form…
2 Star-wine-list vinnare
Den världsomspännande guiden Star Wine List har utsett bästa vinlistor på Sveriges restauranger – i olika klasser. Grand Prix-vinnaren är…
Vinpodden-annons
Sonen och jag har som bekant en podd ihop. Där går vi igenom hela världen, land för land, region för…
4 Vinoteket-titelbild-vinservering
Vilka viner saknar svenska vinexperter hemma i Sverige? En hel del, visar det sig, Åtminstone när nätvinshandlaren Vinoteket frågar runt…
5 Sommarplatser-toppbild
Trots vårt vanligtvis bistra klimat för utomhusmys satsar allt fler städer på sommargator och torg. Eller är det kanske tack…
6 Vinordic Wine Challenge-vinnare x5
Vinbedömningen Vinordic Wine Challenge har blivit en återkommande del av mässan GastroNord. Nyligen presenterades årets vinnare i tävlingen. Det är…
7 George Clooney_Domaine du Canadel
Skaffar man sig en större egendom i Provence är det troligt att man får en vingård på köpet. Och precis…
1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…