Kategorier
Dryckesvärlden Nyhetsbrev Sprit-öl

Äntligen gin på Spritmuseum

Efter utställningen om svenskt vin handlar det nu om gin i den nya specialutställningen på Spritmuseum på Djurgården i Stockholm. Här kan du följa med genom ginens historia i Sverige och möta dryckesproducenterna bakom. 

De senaste åren har det svenska ginundret hyllats för sin höga kvalitet, smak och hantverksmässiga framställning. Utvecklingen har gått snabbt: från en handfull producenter för tio år sedan till dagens dryga sextio, spridda över hela landet från Kalix i norr till Malmö i söder. Idag kan ginnörden välja bland drygt hundrasextio olika svenska sorter.

Det finns mycket nostalgi kring gin på utställningen

I utställningen får du möta några av alla destillatörer och kreatörer som delar med sig av sin passion för gin och hantverket bakom. Du får också följa ginens uppgång, fall och pånyttfödelse. Gin har historiskt varit en symbol för det absolut lägsta hos människan och förknippats med fattigdom och misär. Men har också stått för det mest sofistikerade och varit en dryck för eliten. 

Under 1900-talets sista decennier förpassades gin in i barskåpets mörkaste hörn, men tack vare en ny generation ginälskare som värdesätter det småskaliga och hantverksmässiga är nu gin mer aktuellt än någonsin.

Läs även
Även Must-SM 2021 är nu avklarad. I år var det…