Kategorier
Nyhetsbrev Svenska drycker Vintips

Årets glögg satsar på svenska smaker

För tjugonde året lanserar Blossa en speciell årgångsglögg – ett PR-trick som varit enormt framgångsrikt. Saturnus i Malmö hänger på liksom den finska favoritglöggen Loimu.

Blossa har i år tagit till sig av Sveriges 500-års-jubileum – det som startade 1523 då Gustav Vasa red in på ön Stadsholmen för att ta över de svenska styret. Ön kallas idag Gamla Stan och det var också där som Blossas ursprungsglögg föddes – skapat av företaget som sedan blev Vin & Sprit. 

Årets Blossa-tema är alltså Gamla Stan. Men hur smakar och doftar Gamla Stan kan jag undra? Jo, det har Blossa bestämt: friska hallon och blommig humle som tongivare i en vit starkvinsglögg. I år finns glöggen även som alkoholfri.

Blossas Chief Blender Åsa Orsvärn förklarar valet av smaksättning:

– Stockholm har en rik bryggerikultur, där humle spelat en viktig roll och om sensomrarna kom Mälarborna in till Gamla Stan och sålde färskplockade hallon, ett bär vi odlat i Sverige sedan medeltiden.

Saturnus har gett  sig ut i skogarna för att hitta sin smaksättning: granskott och lingon. Svenskt så det förslår. 

– Smakerna ska föra tankarna till långa skogspromenader och bärplockning kombinerat med de klassiska julkryddorna. Det väcker de minnen och skapar stämning, säger kategorichefen Ludwig Liepe.

Saturnus Årets Glögg 2023 är alkoholfri gjord på avalkoholiserat vin

Finlands äldsta och bäst säljande premiumglögg heter Loimu. De presenteras sig nu för de svenska konsumenterna med ett vintagesläpp där smakerna är svarta vinbär och plommon. Förra årets släpp, för att fira 170 år på marknaden, hade smak av hjortron och äpple och sålde slut i rekordfart.

Läs även
Det började som ett litet sidoprojekt mellan mig och sonen…