Kategorier
Matnyttigt Nyhetsbrev

Årets kock gör Årets rätt hållbar

För femte gången lanseras nu Årets rätt – ett koncept skapat av Årets Kock, SM i professionell matlagning. I år handlar det om att skapa en modern klassiker med fokus på hållbarhet.

Det är vår senaste Årets Kock Jessie Sommarström som står för recept och koncept. Rätten är skapad med visionen att börja applicera 50/50-principen på några av Sveriges mest älskade husmansrätter. Det handlar alltså om att byta ut femtio procent av köttet mot vegetariskt för att göra rätten både nyttigare och mer hållbar.

Årets rätt enligt Årets kock.

Valet för Årets Rätt 2023 är en modern svensk klassiker: köttbullar med pasta och tomatsås. Men köttbullarna består nu av femtio procent blandfärs och femtio procent färs på baljväxter.

– Råvarorna är självklart svenska och finns att tillgå året om. Jag tycker detta är en rätt som lyfter svensk matkultur och med ett enkelt byte av råvaror, skapar en hållbar variant av en älskad familjeklassiker, säger Jessie Sommarström.

Jessie Sommarström är Årets Kock 2022. Idag är hon ansvarig för innovation och hållbar utveckling på Urban Deli och dessutom en del i teamet på Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens mat på Torsåker gård.

Läs även
Ingen kan ha missat byggröran på Stureplan. Speciellt Sturehof har…