Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev

Århundradets vintjuvar infångade – vinerna borta

I november förra året skrev jag om en spektakulär kupp under rubriken ”Århundradets smartaste vinkällarstöld”. Nu har paret bakom stölden gripits på Balkan.

De båda tjuvarna, en kvinna och en man, hade checkat in på ett boutiquehotell – två-stjärniga Atrio i staden Cáceres i västra Spanien. Efter middagen bad de att få se vinkällaren – en av de mest imponerande i Spanien med 40 000 flaskor av de bästa märkena från hela världen.

Under natten lyckades kvinnan, en före detta skönhetsdrottning, distrahera receptionisten. Hennes partner smög under tiden ner i vinkällaren med hjälp av koder han lurat till sig. Några timmar senare checkade de ut med fyrtiofem av restaurangens dyraste viner – bland annat Romanée-Conti och Château d’Yquem (där en flaska från 1806 hade priset 350 000 euro på vinlistan). Totalt värderades stöldgodset till över två miljoner euro.

De båda vintjuvarna greps nyligen vid en gränsövergång mellan Montenegro och Kroatien. Paret bestod av en 47-årig man med holländsk-rumänskt ursprung och den nämnda skönhetsdrottningen – en 27-åring från Mexiko.

Nu återstår bara att hitta de exklusiva buteljerna. Jag tror dock att de redan sålts till vinsamlare privat. Det finns många som skulle älska att ha dessa rariteter i sin vinkällare utan att skvallra om ursprunget.

Läs även
Hur står det egentligen till med världens vinkonsumtion? Trots att…