Kategorier
Böcker Nyhetsbrev

Boken som alla har en relation till

Finns det någon i Sverige, eller ens i hela världen, som inte någon gång lagat ris? Eller åtminstone ätit det. Ris är en angelägenhet för miljarder människor i världen. Det har kocken Tove Nilsson tagit fasta på.

Ris och vete – vad hade världen varit förutom dessa stapelgrödor. Tove Nilsson är en välkänd kokboksförfattare som med sin bok Ris (Natur & Kultur) på 254 sidor tar ett helhetsgrepp på dessa korn.

Tove Nilsson konstaterar att man hittar olika typer av ris i världens alla kök – totalt lär det finnas över 40 000 olika varianter. Vi känner bara till en bråkdel – med lite tankemöda skulle jag själv kunna komma på basmati, jasmin, arborio, carnaroli och kanske de med färgnamn som svart, brunt och rött ris. 

Paella. Foto Roland Persson.

Tove Nilsson påpekar också att de olika rissorterna ger olika typer av smakupplevelser. Ett ris kan upplevas både sticky, krämigt, luftigt, krispigt, nötigt, parfymerat eller klibbigt. Dessutom understryker hon att riset tar upp smak av både kryddor och buljong på ett unikt sätt under tillagningen.

Foto Roland Persson

I boken presenteras även det mesta kring risodling och hur själva riset kommer till. Det viktigaste är dock de över nittio olika recepten. Här finns det mesta: fried rice, sushi, tahdig, onigiri, jollof, biryani, nasi goreng, mejadra, risotto, jambalaya och paella. Ris är ju inte bara ett tillbehör utan en hel rätt.

Tove Nilsson har tidigare gett ut böckerna Ramen, Thai hemma, Ägg och Soda.

Läs även
Det var många i den portugisiska byn São Lourenco do…