Kategorier
Nyhetsbrev Vinvärlden

Bordeaux inför hållbar certifiering

Vinvärldens producenter satsar allt mer på hållbar vinproduktion. Det handlar om att jobba hundra procent cirkulärt i allt från druvodling till vinproduktion. Där ingår också all resursanvändning – även löner och sociala villkor.

Hållbar vinproduktion är idag den viktigaste omställningen inom vinproduktion, långt viktigare än ekologisk produktion. I regioner och länder som Kalifornien och Nya Zeeland är det hållbara redan dominerande. Nu vill även Bordeaux vara med i denna omställning genom att lansera en hållbar certifiering kallad Bordeaux Cultivons Demain. Intresset är stort bland både slott och négocianter. Redan i år kommer runt 150 producenter och 15 négocianter vara anslutna. Organisationen bakom certifieringen räknar med att sextio procent av alla producenter är med i programmet 2030 – i någon av de tre nivåerna.

Samtidigt har intresset för klassificeringarna i Bordeaux minskat. Allt fler tycker de är otidsenliga och många undrar vad de betalar pengar för – egentligen. Den berömda klassificeringen av slotten från 1855 lär bestå. Den senare klassificeringen från St-Emilion är dock ifrågasatt sedan berömda egendomar som Ch. Auson och Ch. Cheval-Blanc hoppat av.

Läs även
Pandemin har fått oss att stanna i Sverige för att…