Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vinvärlden

Bordeaux-producenter startar piratorganisation

Många vinbönder i Bordeaux tycker att regionens appellationsregler är alldeles för strikta. Nu har några av dem tagit saken i egna händer och bildat en pirat-organisation.

Bordeaux är det vinområde i världen som är mest präglat av historia och tradition. Här finns hårda regler för vilka druvor och vilket skördeuttag som gäller i de strikt åtskilda appellationerna. Detta passar inte ett gäng vinmakare som vill bryta upp dessa regler. Det hela startade som en Facebookgrupp 2019 skapat av två vänner: Laurent David och Jean-Baptiste Duquesne från Château Edmus i Saint- Émilion respektive Château Cazebonne i Graves. 

FB-gruppen har nu vuxit till en rörelse som motiverar en egen organisation. Nu i september bildades därför Union des Vignerons Bordeaux Pirate. Antalet pirat-vinbönder är nu över tretusen. Deras mål är att luckra upp de gamla rigida reglerna för att kunna göra mer spännande och mindre traditionsbundna viner i Bordeaux – helt enkelt att våga utforska nya vinstilar.

Piratföreningen ska främst vara en plattform för uppmuntran och inspiration för sina medlemmar. Medlemmarna kan även skicka in vin för bedömning. Personligen tycker jag det ska bli intressant att se vad piraterna kan förändra i framtiden.

Läs även
För ett par veckor sedan fick Årets kock en överraskande…