Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vinvärlden

Botaniska viner kan bli ny stor trend

Vin finns i nästan alla färger: rött, vitt, orange, rosa – ja även blått vin har förekommit. Nu tillkommer en ny färg: lila – eller om du föredrar: violett. Blir botanical wines en ny trend?

Det är det australiska vinhuset Masstengo som kryddat upp ett vin med örter som ger det en klar lila färg. Färgen kommer från de tillsatta örterna – och de är också en del av smakupplevelsen. Exakt vilka örtkryddor som tillsatts vill företaget inte ange – det är troligen en del av konceptet. 

Vinerna heter Purple Reign – en hyllning till ett känt album av Prince, får man förmoda. Druvorna i denna vinserie är de gröna Semillon och Sauvignon Blanc. Alla ingredienser ska vara naturliga, förklarar vinföretaget. Den något syntetiska färgen kan annars få en del att undra.

Detta är mig veterligen de första kommersiella vinerna med örtkryddor – eller det som i spritsammanhang kallas botanicals. Om Masstengo blir framgångsrika, vilket jag gissar, kommer detta säkert bli en internationell trend. Egentligen är det inte ett dugg konstigare än att viner smaksätts och färgas med hjälp av ekfat.

Läs även
Tillhör du den del av mänskligheten som gillar vin tillhör…