Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Resor Vinvärlden

Bourgognes mäktiga vincenter äntligen invigt

På väg till Bourgogne i sommar? Missa då inte det nya besökscentret i Dijon. Efter åratal av planering och nybygge invigdes anläggningen äntligen den 6 maj.

Den ståtliga namnet på detta vin- och gastronomicenter är Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin (förkortat CIGV). Hela ytan är på närmare 70 000 kvadratmeter vilket gör det till och med större än motsvarande anläggning i Bordeaux: Cité du Vin.

I lokalerna kan du som besökare lära dig allt om vinerna i Bourgogne – och det finns också en vinshop på hela 500 kvadratmeter. Där kan du botanisera bland 3 500 olika viner och även prova 250 på glas, rapporterar danska VinAvisen. 

I en av de gamla byggnaderna, ett gammalt sjukhus, finns en permanent utställning som förklarar alla de tusen olika climats, unika terroirer, som finns i Bourgogne. Anläggningen rymmer också restauranger, matbutiker, en jättebiograf, ett fyrstjärnigt hotell och bostäder.

Hela bygget har kostat närmare 2,5 miljarder kronor – men det är det säkert värt om man lyckas locka en miljon besökare per år, vilket är förhoppningen.

Läs mer här.

Foto: Francois-Weckerle

Läs även
Millhouse Promotion – annonssamarbete med Vinunic. Barolo och Barbaresco i…