Kategorier
Dryckesvärlden Intressanta nyheter Nyhetsbrev

Brittisk kröningsfest med gin, bubbel och gammalt öl

På lördag är det dags. Storbritannien ska kröna en ny monark den 6 maj i Westminster Abbey. Charles III ska efter synnerligen lång väntan äntligen få ta på sig kronan. 

Britterna gillar sina kungliga traditioner. När det är dags igen för en kröning – senast det hände var 1953 – blir det pomp and circumstances i hela landet. Intressant nog är Charles bara den tredje kungen med detta ståtliga namn. Vi är ju inne på den sextonde kungen Karl/Charles. Mycket oklart hur det gick till.

Kung Charles III och Drottning Camilla ska förstås äta och dricka så det står härliga till. Och det blir förstås engelskt bubbel att skåla i. Nyetimber har till och med tagit fram en speciell Coronation Bottle att beställa för den som vill skåla framför tv:n. 

Tusentals souvenirer har i vanlig ordning producerats. En av dem står Royal Collection Trust för – stiftelsen som sköter hovets konstsamlingar. De har tagit fram en Windsor Castle Pink Gin. Lämplig att smutta på under begivenheterna, påpekar man. Ginen innehåller förutom sedvanliga ginkryddor även hallon. 

Läs mer här.

Kröningsöl från 1937 ska säljas på auktion.

Mest spännande drycken till kröningen är dock en ale från 1937. Kanske inte helt drickbar – men historien är nog så kittlande. Ölen framställdes nämligen av bryggeriet Greene King inför kröningen av Edward VII. Men han abdikerade ju för att gifta sig med en frånskild amerikanska, Wallis Simpson. 

Den färdigbryggda ölen blev liggande kvar i ett källarvalv och upptäcktes först 2011. Nu ska buteljer auktioneras ut till förmån för välgörenhetsorganisationen The Prince’s Trust.

Läs mer här.

Läs även
Hur man gör man en annorlunda vinbok? Du behöver inte…