Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

Brocard Petit Chablis – drick nu eller lagra tio år

Vintips i samarbete med Johan Lidby Vinhandel

Varför har Brocards viner blivit så populära? Det finns två svar. Det ena handlar om att vinerna passar så bra till mycket av det vi svenskar gillar: skaldjur, fisk, grönsaker och ost. Det andra är spännande: med sin mineraliska karaktär och friska syra kan de drickas nu. Men de kan också sparas i upp mot tio år. De utvecklar då en lyxig känsla med stor mogen äpplighet och en imponerande djup i eftersmaken.

Det finns ett tredje svar också – det handlar om familjen Brocard. Läs mer här nedan.

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2021. Pris 175 kr, nr 5588.

Vinet finns i nästan alla butiker. Om det inte finns i din butik kan du beställa här.

Far och son Brocard – Jean-Marc och Julien.

Om vinet

Druvan är chardonnay och växtplatsen är vingårdar i appellationen Petit Chablis – ett område som består av gammal havsbotten. Många av vingårdarna är biodynamiskt odlade vilket skapar en renhet och en känsla för terroir i smaken. Vinet jäses temperaturkontrollerat på rostfritt stål med enbart lokal jäst – det lagras sedan tillsammans med jästfällningen en längre tid. Vinet är veganvänligt.

Om producenten

Jean-Marc Brocard är chablisproducenten som blivit en Sverige-favorit sedan de lärde oss att uppskatta vinerna från denna fantastiska vinregion. De byggde upp sina vinodlingar under 1970-talet och äger idag cirka tvåhundra hektar. Gradvis har Jean-Marc överlåtit verksamheten till sonen Julien Brocard. Allt mer av produktionen odlas enligt biodynamiska och ekologiska principer.

Läs även
Den första snackbaren i Holland öppnade för mer än hundra…