Kategorier
Bubbel Nyhetsbrev Vintips

Därför handvrids alla Pol Rogers buteljer

Artikel och vintips i samarbete med Ward Wines

Champagne är omgivet av tradition och mystik. Men så är det också världens främsta lyxdryck. Hos familjeägda Pol Roger sätter man fortfarande en ära i att vårda hantverket – till och med ”le remuage” görs för hand.

Vad är då le remuage? Jo, innan en champagneflaska får sin slutliga kork och metallgrimma måste ett speciellt jästsediment avlägsnas. Detta för att vinet ska bli kristallklart. Sedimentet är rester av de levande jästsvampar som ger champagne både bubblor och karaktär av bland annat brödighet. Jästsedimentet tas bort genom att man långsamt vrider flaskan och vänder den upp och ner under 4-5 veckor. Resultatet är att jäsresterna samlas i flaskhalsen där de enkelt kan tas bort.

Det är här i källarna hos Pol Roger som Le Remuage görs för hand.

Denna magiska process är en del av att det som kan skapa en riktigt stor champagne. Vanligtvis görs det hela automatiskt med hjälp av en maskin som kallas gyropalette. Hos Pol Roger görs allt detta helt för hand – flaska för flaska. 

Det här är bara ett sätt som visar på den omsorg som detta familjeföretag lägger ner på varje butelj. Allt för att skapa den kvalitet som gjort champagnehuset känt över hela världen – och en favorit hos många betydelsefulla människor. Winston Churchill var kanske den största beundraren. Det sägs att han drack en flaska varje dag (han blev hela 90 år). Hans favorithäst döptes till Pol Roger och champagnehuset har döpt sin prestigechampagne efter honom.

”The most drinkable address in the world”

”The most drinkable address in the world”

Detta kända citat från Winston Churchills syftar just på Pol Roger och deras hus på Avenue de Champagne i Epernay. Många vill dricka samma champagne som Winston Churchill – och det är faktiskt enkelt: det är bara att inhandla en Brut Reserve på Systembolaget.

Pol Roger Brut Reserve. 545 kr, nr 7549.

Pol Roger Brut Reserve är en cuvée på de tre berömda champagnedruvorna: chardonnay, pinot noir och pinot meunier där var och en bidrar med olika smakupplevelser som gör helheten så mycket större. Varje flaska ligger fyra år i källarna innan de får genomgå den magiska processen med le remuage (som du nu har koll på).

Läs även
Blossa i all ära. Men det är tydligt att många…