Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vinvärlden

Det mest beundrade vinhuset fyller 150

Det katalanska vinhuset Torres fyllde 150 år förra året – firande har dock blivit uppskjutet till i år. Samtidigt har man blivit utsedda till det mest beundrade vinhuset i världen.

Varje år rankar det brittiska vinmagasinet Drinks International världens femtio mest beundrade varumärken i vinbranschen. Kriterierna är att de ska hålla konstant kvalitet, vara typiska för området och i synnerhet leva upp till konsumenternas förväntningarna på smak och kvalitet. Se listan på de tio främsta bland de femtio här nedan.

En klassisk bild på familjen för 30 år sedan med Marimar och Miguel Torres till vänster.

Samtidigt firar Familia Torres ett försenat jubileum – företaget grundades 1870 för 150 år sedan av Jaime Torres. Torres var tidiga med att producera exportviner – och hade bland annat stora framgångar på Kuba och i Sydamerika. Under alla år, nu i femte generationen, har man lyckats hålla kvalitetsfanan högt. De har också varit föregångare i att förnya sig och modernisera både viner och produktion efter de senaste efterfrågan på marknaden.

Torresledningen idag med Miguel Jr och Mireia till vänster och Cristina, dotter till Marimar til höger.

De har också varit föregångare när det gäller ekologi och hållbar vinproduktion – allt för att vara rätt i tiden. Idag är Familia Torres ett jätteföretag med vingårdar i Katalonien och andra delar av Spanien med ett flertal vinerier med de senaste vintekniken. De har också vinhus i Chile och i Kalifornien – det sistnämnda ägt av Miguel Torres syster Marimar Torres.

De tio mest beundrade vinhusen i världen

1. Familia Torres, Spanien

2. Bodega Catena, Argentina

3. Vega Sicilia, Spanien

4. Henschke, Australien

5. Concha y Toro, Chile

6. Penfolds, Australien

7. Domaine de la Romanée-Conti, Frankrike

8. CVNE, Spanien

9. Antinori, Italien

10. Guigal, Frankrike

Läs även
Den värsta vårfrosten på flera decennier har drabbat Frankrike. Ingen…