Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vintips

Drick vin för att banta

Kan vin fungera som ett flytande bantningspiller? Ja, det menar en spansk professor i livsmedelsvetenskap på Universitetet I Barcelona. Många tycker att resultaten är kontroversiella.

Professorn ifråga, Rosa M. Lamuela-Raventós, har gått grundligt tillväga genom att inkludera 7 500 personer i undersökningen. Hon har också gått igenom ett stort antal tidigare studier.

I sin egen studie kom professorn fram till att ett måttlig intag av vin, i synnerhet rödvin, i samband med måltider har en mycket positiv inverkan på att sänka vårt BMI (Body Mass Index). Samtidigt som den undersökta gruppen fick en diet med vin – fanns en kontrollgrupp som inte fick något vin alls. Kontrollgruppen visade inte på någon tydlig skillnad i viktminskning. I likhet med många andra undersökningar handlar det om vinets polyfenoler – i synnerhet de som kallas resveratrol.

Rött vin kan göra dig magrare.

Effekten, enligt professorn, beror på att resveratrol bidrar till att öka mängden av kroppens bruna fett. Det bruna fettet omvandlas mycket lättare till värmeenergi än det vita fettet som i högre grad samlas i kroppen mer permanent.

Det bör understrykas att dieten i undersökningen var av typ medelhavskost. 

Läs mer om undersökningen här.

Läs även
Det går bra för svenskt vin just nu. Allt fler…