Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vinvärlden

Touriga Nacional kan bli den nya Cabernet Sauvignon i Bordeaux

Regionen Bordeaux har beslutat att tillåta sex nya druvor. Allt för att kompensera riskerna för klimatförändringar. Det är dock bestämt att idag får inte de nya druvorna inte ta över i deras cuvéer.

Efter många års studier är det nu beslutat att sex nya druvor ska tillåtas i vingårdarna i Bordeaux. På grund av högre temperaturer mognar de klassiska druvorna helt enkelt för snabbt. Vinmyndigheten i Bordeaux lät testa över femtio olika druvor för att bedöma deras kvaliteter vad gäller allt från smak och arom till mognad och tålighet för växtsjukdomar.

De sex nya druvorna är de bekanta portugisiska druvorna Touriga Nacional och Alvarinho samt de för de flesta okända Arinarnoa, Castets, Marselan och Liliorila. Vad gäller smak och arom har mycket även önskat ha druvor som ka förstärka den traditionella karaktären på vinerna från Bordeaux.

Kan Cabernet Sauvignon komma att ersättas av Touriga Nacional? Kanske i framtiden.

Åtminstone till en början får inte de nya druvorna dominera över regionens storheter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. De sex nya får inte ta upp mer än fem procent av den totala odlingsarealen och inte utgöra mer. än tio procent av de färdiga vinet.

Varje producent får själv välja vilka druvor som ska komplettera de traditionella. Diskussionen pågår nu kring hur detta kommer att påverka de framtida bordeauxvinerna. Det finns farhågor om att även tio procent av nya druvor kan ändra smakprofilen hos de berömda lyxvinerna. 

Framtiden får utvisa. Men redan år är det många som börjat plantera de nya druvorna. Bordeaux är inte heller ensamt om att hitta tillbaka på gamla druvor. Det är bara att vänja sig vid druvor man inte hört talas om tidigare.

Läs även
Stora Vinskolan är tillbaka Stora Vinskolan är en klassiker i…