Kategorier
Nyhetsbrev Sprit-öl

Ekfat från Panama ledde till Skånes första rom

Nordvästra Skåne är ett centrum för både vin och öl. Nu är det dags även för exklusiv rom. Det är skaparen av Höganäs Bryggeri som fått smak för det exklusiva sockerrörsdetillatet. Nu lanserar han sin High Nose Rum.

Efter ett ha beställt gamla bourbonfat som använts till romlagring blev bryggare Lukas Östberg på Höganäs Bryggeri nyfiken. Efter att ha provsmakat den 12-åriga rommen som legat på faten beslöt han att ta med ett parti hem.

– Jag blev helt fascinerad av kvaliteten men ville fortsätta att utveckla smaken med mer lagring på olika ekfat, berättar Lukas Östberg.

Lukas Östberg, bryggare på Höganäs Bryggeri.

Förra året var det dags att buteljera dyrgriparna från Don Pancho i Panama – en av världens bästa rommakare enligt Lukas Östberg. De olika ekfaten har tillfört nya smaksensationer till rommen.

– Mina fat har bland annat tillfört smaker och dofter som kakao och vanilj förutom de de tidigare klassiska romsmakerna.

High Nose Rum, där High Nose förstås står för Höganäs, är såpass exklusiv att priset satts till knappt 2000 kr – men då får man en fullödig rom med en alkoholhalt på hela 53 procent.

Läs även
VITT Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet 2019 Frankrike, Bourgogne,…