Kategorier
Matnyttigt Nyhetsbrev

En hyllning till svensk osttradition

Arla har lanserat ytterligare en ost i sin Unika-serie. Denna gång producerat av Östersund Mejeri. Namnet är Guldklimp och anspelar både på ostens glittrande proteinkristaller och på Norrlands guldtraditioner.

Efter bland annat Havsgus, Gammel Knas och Koryfé kommer nu svenska Guldklimp från Östersunds mejeri. Den speciella karaktären kommer både av tillverkningen och lagringen, menar man på Arla Unika.

Den färska ostmassan påminner till en början om keso som smakar mjölk. När massan fortsätter att mogna, skär enzymerna loss proteinerna och osten slutar att vara elastisk och umamismaken kommer fram. Den färdiga osten är i form av en cylinder på 1,1 kilo och är en så kallad grynpipig ost. Den lagras i tolv veckor för att därefter mognadslagras upp mot 18 månader. 

Enligt Arla är det detta som kapar en mycket speciell smakprofil. Osten har en kompakt konsistens med en öppen och porös struktur. Detta är Arla Unikas tredje svenska ost efter Koryfé och Hallands Himmel.

– Det har tagit lång tid att djupdyka in i svenska osttraditioner för att förstå dem fullt ut, säger Frida Ewertsson, Gastronomiskt ansvarig i Sverige.

Resultatet är en ost fullpackad med proteinkristaller, där de salta och bittra smaktonerna hålls tillbaka för att ge plats åt sötma och umami. Enligt Frida Ewertsson är Guldklimp inte som andra svenska ostar, även om DNA-profilen är svensk.

– Guldklimp är en multitalang. Du kan användas både i mat, på bröd och på en ostbricka. Guldklimp passar dessutom utmärkt i det gröna köket, där den kan tillföra massor av umami till rätten.

Guldklimp finns till en början bara på utvalda restauranger i Sverige och Danmark Den finns också att köpa i Arla Unikas butik i Östermalmshallen i Stockholm.

Läs även
Världens största kvalitetstest när det gäller Piwi-viner* har avslöjat resultaten…