Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vinvärlden

En stor vin- och konstentreprenör är död

Det började med ett ölbryggeri i schweiziska Bern. Därefter satsade han på mineralvatten – och slutade med en fantastisk konstsamling och ett antal vinhus på högsta nivå.

Donald M Hess och hans skapelse Hess Collection är legendarisk i vinvärlden. Nu har den skicklige entreprenören gått ur tiden: 86 år gammal. Efter sig lämnar han flera stora vinhus – där Hess Collection i Napa Valley är den främsta. Men han skapade också ryktbarhet genom köpet av Bodegas Colomé i Salta-regionen i Argentina. Colomé är bodegan med högst belägna vingårdarna i den västliga världen: 3 111 meter över havet.

Bodegas Colomé i argentinska Salta.

Bland konstvänner, som jag själv, anses han också ha skapat en av de främsta samlingarna av contemporary art. Denna samling är en del av hans vinhus – som sålunda heter Hess Collection och syftar då både på vin- och konstkollektionen. i Salta finns en del av hans samling i James Turrell Museum.

Modern konst på Hess Collection i Napa Valley.

Donald Hess ärvde det stora bryggeriet i Bern av sin far. Redan på 1960-talet inriktade han verksamheten på alkoholfri öl. Bryggeriet såldes och istället satsade han på en mineralvattenkälla i orten Vals i schweiziska kantonen Graubünden. Hans Valser Wasser blev en enorm framgång. 

Det var faktiskt under en försäljningsresa i Kalifornien för mineralvattnet på 1970-talet som han bestämde sig för att satsa på vin. Snart därefter köpte han flera hundra hektar i Mount Veeder i Napa Valley. Det som sedan skulle bli en egen AVA. De första vinerna producerades 1983. Mineralvattenföretaget såldes till Nestlé för en rejäl slant.

Här kan du läsa mer.

Läs även
Den andra upplaganv Munskänkarnas medlemsomröstning har nyligen genomförts. Temat denna…