Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vinvärlden

Epokgörande forskning: första vinet är tretusen år äldre

När gjordes det första vinet? Svaret på frågan har alltid relaterats till den ålder som fastställts på gamla krukskärvor med tydliga spår av druvkärnor. Nu har forskare studerat frågan från ett annat håll: hur gamla är de första druvsorterna som domesticerats?

Bra idé, tänker jag som alltid ansett att det måste gjorts vin av druvor tidigare än just de krukskärvor man funnit. Tills idag ansågs det, med ledning av krukskärvor, att det första vinet producerades för 8 000 år sedan. Alltså 6 000 år före vår tideräkning. Nu får vi lägga på ytterligare 3 000 år – det första vinet producerades alltså för 11 000 år sedan.

Forskarna har räknat ut att de första vilda druvorna började förädlas samtidigt i Kaukasus, det vill säga Georgien, Armenien och Azerbajdzjan, och i Levanten det vill säga Israel, Palestina, Libanon och Jordanien. Att druvorna förädlades betydde inte bara att man gjorde vin på dem – ofta var det matdruvor man först började odla fram.

Druvplantorna från dessa delar av världen har sedan med tiden beblandat sig med den vilda europeiska sorten vitis silvestris och skapat den moderna europeiska druvan: vitis vinifera.

På Science webbsida kan du läsa ett sammandrag av forskningen.

Läs även
Vintips i samarbete med Enjoy Wine & Spirits Den populära…