Kategorier
Nyhetsbrev Vinvärlden

Etnas utbrott oroar inte vinproducenterna

Den mer eller mindre vakna vulkanen Etna på Sicilien har haft två utbrott på en vecka. Rök och aska steg upp till flera kilometers höjd. Längs kratersidorna vällde lavan fram. Utbrottet var så kraftigt att delar av kraterväggen kollapsade.

På sluttningarna av vulkanens ligger några av Siciliens bästa vinmarker. Vinerna från Etna tillhör idag några av de mest trendiga från Italien. Ingen vingård drabbades dock direkt av lavan. Vinproducenterna är luttrade eftersom vulkanen är mer eller mindre aktiv året runt. 

Många av vinhusen ser det till och med som positivt med utbrott emellanåt. Lavajorden som då och då berikas med vulkanaska är nämligen synnerligen fruktbar. De som fick ett visst askregn i vingården beklagar sig inte – tidpunkten var dessutom väl vald då växtsäsongen inte börjat än.

Att producera druvor och vin på Etnas sluttningarna har blivit alltmer populärt.  Efterfrågan på ny mark för druvodling är stor. Många av vingårdarna ligger på mer än tusen meter över havet – en fördel med tanke på att sommarhettan på dessa höjder inte blir så dramatisk. Bland annat blir mognadsperioden längre vilket gynnar kvaliteten.

Läs även
Aldrig har väl kvalitetsgin varit så populärt. En av de…