Kategorier
Nyhetsbrev Vinvärlden

Europas mest vinälskande president blev omvald

Det gick som bekant vägen för Emmanuel Macron i franska presidentvalet. Därmed fick fransmännen behålla  en sann vinvän i Élyséepalatset – och Europa fick en sann EU-vän.

Kanske var det till och med hans vinintresse som grundlade segern. Den franska vinindustrin är nämligen förtjust i att han stöttar dem mot alla faror av hårdare regler och tuffare alkoholskatter. Extra tydligt var det i Bordeaux där hela åttio procent av de röstande ville ha Macron kvar som president, rapporterar EuroNews, citerat av danska VinAvisen.

Franska läkare med hälsofokus är inte lika glada över att ha en president som är bestämd med att ”en måltid utan vin är en trist måltid”. Det sägs att presidenten tar ett glas vin varje lunch – och några fler på kvällen. Den franska vintidningen La Revue du Vin de France gillar honom så skarpt att de utsett honom till Årets vinpersonlighet.

Vid ett möte för några år sedan fick han även Kinas president Xi Jinping att prova ett glas rött. Vilket finns bevisat på film – se ingressbilden. Frankrikes export av vin till Kina är inte helt oviktig, vet Macron.

Läs även
Den internationella vinorganisationen OIV har nyligen presenterat statistik för 2021.…