Kategorier
Nyhetsbrev Resor Vinvärlden

Fem bästa vinvägarna i Europa

Äntligen är det dags att resa runt igen – utan restriktioner. Och vad är väl trevligare än att ta en tur på någon av Europas alla fantastiska vinvägar. Här är fem av mina favoriter i sommar och höst. Från Allt om Vin. Alla webbsajter finns även på engelska.

Route de Vin d’Alsace

En tur längs Route de Vin i Alsace är ett måste. Delen från Guebwiller till Ribeauvillé är trevligast. Populärt även med cykel. Vägen tar dig genom ett böljande landskap där den ena vinbyn är gulligare än den andra. Avstånden är små och vinproducenterna står nästan på rad för att ta emot besökare. Missa inte Riquewihr och huvudorten Colmar med krogar och muséer. 

Från Mulhouse till Strasbourg cirka 170 km.

alsace-wine-route.com

Römische Weinstrasse

Ingen vinväg i Europa kan vara mer omväxlande och bedövande vacker än den längs floden Mosel. Vinodlingarna klättrar på branterna ner mot de små byarna där vinproducenterna ligger tätt – liksom värdshusen. Missa inte Bernkastel-Kues med det berömda Wehlener Sonnenuhr på väg mot romarstaden Trier. Bil, cykel eller vandringskängor är alla lika populära.

Från Bernkastel-Kues till Trier cirka 50 km

roemische-weinstrasse.de 

Route des Vins de Provence

Provence är stort – och oändligt vackert. Som vinvän upplever du det bästa på en tur från Marseille till St-Tropez. Här lockar även mysig bistromat, doftande lavendelfält och det häftiga bergmassivet St-Victoire. Det blir många ljusrosa provenceroséer på vägen – men även Bandol med sina kraftiga viner på mourvèdre. Nära Draguignan finns svenskägda Domaine Rabiega.

Från Marseille till St-Tropez cirka 200 km

routedesvinsdeprovence.com

Toscana

Strade del Vino Toscana

Någon gång i livet måste man uppleva Chianti Classico – mellan Florens och Siena. Vägen tar dig mellan vingårdar och slott, över kullar och genom medeltida byar. Det finns två besöksvärda svenskägda vingårdar:  Terreno nära Greve och Monterosola nära Volterra. Kända vinslott på vägen är Fonterutoli (fam. Mazzei) och Brolio (fam. Ricasoli). Söder om Siena hittar du berömda Brunelloviner.

Från Florens till Siena cirka 80 km.

stradachianticlassico.it

Rutas del Vino Rioja 

Få regioner har haft en lika fenomenal utveckling som Rioja under 2000-talet. Idag är det en fröjd att uppleva både klassiska bodegor och de supermoderna med iögonfallande arkitektur. På vinvägen mellan stora Logroño till lilla Haro upplever du det mesta av de bästa. Missa inte några av klassikerna i Haro: Cune, López de Heredia och Muga – eller Marqués de Murrieta i Logroño.

Från Logroño till Haro cirka 45 km.

rutasdelvinorioja.com

Läs även
Här har White Guide valt ut nio av Sverige trädgårdscaféer…