Kategorier
Matnyttigt Nyhetsbrev Vintips

Fem viner att testa till sillen

Varje påsk uppkommer frågan: kan man dricka vin till sillinläggningar? I år har jag testat mig fram och konstaterar att visst funkar det. Men du måste ha ett öppet smaksinne. Tänk på vinet som en god munrensare lika mycket som en direkt ackompanjatör till matjes eller löksillen. Det är vad jag tycker. Du kanske tycker annorlunda?

Torr Riesling

Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2020, 99 kr, nr 5822, Tyskland, Rheingau

Till påskens smårätter med lax och ägg finns alltid plats för en fräsch riesling. Funkar även till matjes och sötsyrlig inlagd sill.

Halvtorr Riesling

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2020, 119 kr, nr 5810, Tyskland, Rheingau

För mig är en halvtorr riesling ett bra val till sillinläggningar. Här får du massor av päron, äpple och honungstoner med rik syra.

Gewurztraminer

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2020, 112 kr, nr 5244, Frankrike, Alsace

Många tycker det är en nybörjardruva – men i påsktider tycker jag den är perfekt då dess blommiga och mjuka fruktsyra passar bra till det mesta av sill.

Blandad Alsace

Hugel Gentil 2018, 139 kr, nr 2108, Frankrike, Alsace

Härligt mjukt och friskt med lite söt-blommig doft – en cuvée på sex olika Alsace-druvor. Ackompanjerar både syra och sötma i inläggningssill.

Cava

Dignitat Cava Brut, 99 kr, nr 70287, Spanien, Penedès

Alla Barcelonafans vet vad jag talar om. En frisk cava till tapas och i synnerhet deras inlagda sill, kallad boquerones, är en fullträff. Åtminstone för mig.

Tipsen har tidigare publicerats i SvD den 1 april – och det var inget aprilskämt.

Läs även
Den allt mindre ukrainska vinindustrin lider svårt under det ryska…