Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev

Förlorat luktsinne kan lockas tillbaka

För oss som älskar vin och mat har rädslan varit stor. Om jag drabbas av covid riskerar jag då att förlora luktsinnet? Svaret blev ja – de allra flesta fick det dock snabbt tillbaka. För de som drabbats av större bortfall finns det nu träningshjälp.

Det korrekta begreppet för tappad lukt är anosmi – mer vardagligt kallat luktblindhet. Enligt ett amerikanskt institut hade runt tre procent av amerikanarna anosmi innan pandemi-utbrottet. Av de som fick covid drabbades sedan 77 procent av större eller mindre luktbortfall. I främst vinvärlden är det förstås dramatiskt om man inte får tillbaka sitt goda luktsinne.

På ISVV (Institut des Sciences de la Vigne et du Vin) i Bordeaux har man studerat frågan och testat olika former för rehabilitering. Faktum är alltså att det går att träna tillbaka sitt luktsinne – många menar att det kan likna nervskador där skadade nerverna långsamt kan reparera sig själva. Deras metod är en nygammal variant.

Träningen gå ut på att ett par gånger om dagen, tio sekunder åt gången, doft på aromatiserade oljor med tydlig doft av till exempel nejlika, citron eller eukalyptus. Detta ska upprepas ända tills man känner dem tydligt – och därefter övergår man till andra tydliga aromer.

Det hela är lite som att träna specifika doftupplevelser med Le Nez du Vin – den franska doftlådan med ett femtiotal olika doftsensationer i vin att träna på.

För egen del tappade jag luktsinnet en knapp vecka. Min självtest var en sniff ur en burk med kanel varje morgon. Dag fyra anade jag något kanelaktigt – och sedan kom allt tillbaka ganska snabbt.

Läs även
Föröarna norr om Skottland är inte känt för spritproduktion. Faktum…