Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vinvärlden

Fransmän dricker mer rosa än vitt

Det är ingen hejd på hur rosévinerna ökar i popularitet. Idag är tio procent av världens viner rosa. Det är en fördubbling på något decennium. Det framgår av en fransk rapport. Sverige är på gång.

Frankrike är det land som leder världsligan i rosévinskonsumtion. Var tredje flaska som säljs i Frankrike är nu ett rosévin. Globalt sett står Frankrike för 34 procent av all rosévinsproduktion i världen på totalt 23 miljoner hektoliter.

Det är till och med så att fransmännen dricker mer rosé än vitt vin idag – och eftersom rödvinsförsäljningen sjunker är det inte otroligt att roséviner till och med kan gå om rödvinet i popularitet. Inte undra på att alla franska vinproducenter med självaktning vill ha ett rosévin i sitt utbud.

Även i Sverige ökar rosévinskonsumtionen stadigt. Men vi ligger dock bara på världsgenomsnittet – knappa tio procent av vinerna under första halvåret i år. Vitt vin ligger på 33 procent och mousserande på 11 procent. Alla dessa vinstilarna tar marknadsandelar på rödvinets bekostnad. Rödvinets marknadsandel var 44 procent första halvåret 2023. 

Här kan du läsa mer.

Här kan du läsa hela rapporten från FranceAgriMer på franska.

Läs även
Nu är Taverna Brillo på gång igen – det blir…