Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

Fyndstämplad syrah-klassiker från norra Rhône

Vintips i samarbete med Ward Wines

Crozes-Hermitage och Côte Rôtie är två klassiska områden där vinerna görs på hundra procent syrah. Inget annat – som i Côte du Rhône där grenache ofta dominerar. Delas-vinet Les Launes är ett typexempel där syrah-druvan får regera i ensamt majestät. För dig som gillar rena fylliga syrah-viner till bästa pris är detta valet. Fyndvin hos Allt om Vin – tilldelat Gyllene Glaset 2017.

Delas Les Launes Crozes-Hermitage. 2020. Pris: 189 kr, nr 2800.

Vinet finns i cirka 170 butiker.

Om det inte finns i din butik beställer du här.

Om vinet

Vingården ligger i sydläge nära den berömda Hermitage-kullen. Druvorna är handskördade vid full mognad och har fått jäsa i öppna betongfat för att fördjupa smakerna. En tredjedel av vinet har fått mogna på små ekfat och resten på ståltank – för balansen mellan tanniner och frukt.

Delas Les Launes bjuder på rik arom av mörk frukt och peppartoner med eleganta syror i kombination med djup eftersmak.

Delas Frères nya fantastiska vineri är ritat av svensken Carl-Fredrik Svenstedt.

Om producenten

Delas Frères grundades 1835. Anses idag vara en av de främsta producenterna i norra Rhônedalen. Den nutida framgångsrika historian tog sin början i slutet av 1990-talet tack vare den ambitiöse vinmakaren och oenologen Jacques Grange. Sedan 2019 har Jacques och hans team fått de bästa förutsättningarna i ett helt nytt toppmodernt vineri, mitt inne i staden Tain l’Hermitage.

Läs även
Sverige som vinland går en ljus tid till mötes. Det…