Kategorier
Millhouse Nyhetsbrev Vintips

Gérard Bertrand Corbières – smaken av Languedoc! 

Vintips i samarbete med Ward Wines

Vinmakaren Gérard Bertrand kallas ofta för ”kungen av Languedoc”, och vinfirman som bär hans namn har blivit känd för sina fantastiska viner från alla delar av den solstänkta sydfranska regionen. 

Men platsen framför andra som förkroppsligar varumärkets själ heter Corbières. Inte bara för att det var här som Gérard själv växte upp på familjens vingård, utan för att Corbières fångar allt det som vi älskar med södra Frankrike. Härifrån kommer passande nog firmans senaste tillskott på Systembolagets hyllor. 

Mellan de mäktiga Pyrenéerna och de mystiska Cévennerna ligger ett kuperat och lite vilt och stenigt landskap som doftar av varm jord och vilda örter – garrigue som fransmännen själva kallar sin terroir. Här trivs de klassiska sydfranska druvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre som allra bäst. Medelhavet vill ha ett ord med i laget och bidrar till mikroklimatet med svalkande vindar och den varierade jordmånen med inslag av både skiffer och kalksten ger komplexitet. 

När alla dessa egenskaper får samspela är resultatet ett vin som är essensen av Corbières, med solmogen frukt av plommon, körsbär och jordgubbar och en typisk kryddighet med vilda örter, viol och lakrits. Ett vin fyllt av smaker med en generositet som passar bra till höstens kött- och lammrätter med smak av vitlök, örter och svamp! 

Gérard Bertrand Corbières 2019/2020

Artikelnummer: 73422. Pris: 129 kr 

Hittas på hyllan i drygt 60 butiker eller beställs här på Systembolaget hemsida!

”Dunderfynd i prisklassen. Bra balans och djup i smakerna, med körsbär, kryddig örtighet och lakrits.”

Allt om Vin

”Mycket vin och härlig värme för pengen. Charmigt röpang som gottat till sig under solen i Languedoc.” 

++++ Aftonbladet Fredrik Schelin

Corbières med Château Villemajou – visst är det vackert?

Om Gérard Bertrand

Gérard Bertrand är en välrenommerad familjeägd vinproducent med sitt hjärta i Languedoc-Roussillon. Sedan 2002 har vinhuset arbetat målmedvetet med hållbarhet i vingårdarna och idag odlas samtliga femton egendomar med totalt 920 hektar helt biodynamiskt. Gérard Bertrand är en starkt lysande ledstjärna i Languedoc-Roussillon för att framhäva de unika druvsorterna, de regionala vinstilarna och för att främja kvalitet framför kvantitet i området.

Gérard Bertrand utsågs 2011 till ”European Winery of the Year” av magasinet The Wine Enthusiast och vid två tillfällen har Gérard Bertrands viner serverats vid Nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Gérard Bertrand jobbar biodynamiskt i alla sina vingårdar.

I december 2020 utsågs Gérard Bertrand till ”Green Personality of the Year” av The Drinks Business: ”I mer än 30 år har jag arbetat medvetet med att styra om våra odlingar för att göra hela processen vid vinframställning mer hållbar. Jag är övertygad om att vinodling i harmoni med naturen är det bästa sättet att skapa fantastiska viner och rätt väg att visa vår omtanke för naturen. Jag är glad och stolt att bli tilldelad detta pris som belyser mitt genuina engagemang. Be the Change!” säger Gérard Bertrand.

Läs även
Två kontraster bland mat- och dryckesböcker har just kommit ut.…