Kategorier
Krönika Nyhetsbrev

Glöm inte bort gårdsförsäljningen – se på Danmark

Krönika

Nu är vardagsarbetet igång för den nya regering. Sällan har väl politikerna haft så många svåra frågor att ta hand om. Jag avundas ingen. En helt annan fråga som snart ska upp till riksdagsbeslut är gårdsförsäljning av vin. Jag förstår att den inte är högprioriterat. Men faktum är att frågan fanns med i valkompasserna. Och dessutom: gårdsförsäljning borde vara att enkel sak för riksdagen att rösta om. Det är ju faktiskt bara Miljöpartiet och Vänstern som sagt blankt nej. Och det räcker inte långt.

Jag ser fram emot första dagen med svensk gårdsförsäljning. Nu känner jag mig också extra peppad efter att ha rest runt i Danmark i en knapp vecka. Där fick jag uppleva hur det funkar i verkligheten. Våra danska vänner har ju aldrig haft några alkoholmonopol för folkhälsans skull.

Hur var det då? Ja, kort sagt var det en fantastisk känsla att åka till alla vinproducenter: titta på vingårdarna, smaka på vinet, prata med vinbonden och sedan – hipp hurra – köpa med några flaskor hem. Jag kan lugnt påstå att den känslan hade försvunnit om jag, som i Sverige, var tvungen att åka iväg till en systembutik i trakten för att handla vinet. Om butiken överhuvudtaget var öppen och om de överhuvudtaget hade just den flaskan jag önskade. Oavsett allt annat förtar denna monopolistiska omvägen halva nöjet.

I Danmark finns också andra positiva effekter av gårdsförsäljning. I vårt platta grannland finns över ettusen vinproducenter varav runt hundra är professionella. I Sverige finns färre än tvåhundra odlare totalt varav bara ett tjugotal kan kallas professionella. Egentligen är det bara något tiotal som verkligen lever på verksamheten till och med om man inkluderar besöksverksamhet med vin och mat.

Det finns ytterligare en aspekt. Ett besök på en dansk vingård bjuder på många gånger mer ”hygge” än i Sverige. Om vi fick färre regelverk kring servering och försäljning är jag övertygad om att Sverige också skulle bjuda på mer ”hygge”.

Dessutom är jag övertygad att en svensk gårdsförsäljning kommer att vara en vitamininjektion för hela besöksindustrin. Fler vinodlare skulle våga satsa när man kan leva av odlingen. 

Jag tvekar inte att påstå att med gårdsförsäljning skulle vinproduktion utvecklas till en ny attraktiv näringsgren i Sverige. Värd miljarder.

Detta är en variant på en krönika som tidigare publicerad i Allt om Vin.

Läs även
Från ett femtiotal till över femhundra på bara tio år.…