Kategorier
Matnyttigt Nyhetsbrev

Grön macka blev bäst i Sverige

Allt kan förvandlas till högre gastronomi idag. Hamburgare och pizza har redan tagit steget till finmat. Nu är det dags för mackan att bli lyxmat. I dagarna har det varit Mack-SM.

I Danmark är redan mackan med pålägg, smörrebrödet, en gastronomiupplevelse sedan hundra år. I Sverige är det nu på gång. I Malmö, Hägersten och på Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm har det öppnats en restaurang helt ägnad åt sandwichar – förstås kallad scandwich.

Kanske kommer de lansera årets vinnare i Mack-SM – en smarrig sak kallad Grön Macka. Den är skapad av Mikaela Eliasson på Haga Schweizeri i Stockholm. Innehåll: Bröd på algot- och ölandsvete med potatis, rostad lök-majonnäs, lök- & mjölksyrad potatischutney, lökringar, syrad lök och potatiskrisp.

Den vinnande mackan.

Så här beskriver Mikaela Eliasson sin vinnande kreation: 

”En hyllning till svensk matkulturs två trojänare. Potatis och gul lök. Grön macka är en matig, moffig, fantastiskt god macka som bjuder på ruskigt bra krisp, tjusig syra, snäll sötma, härlig krämighet, och det där fraset man längtar efter att höra när man ska ta sitt första bett. Sist men absolut inte minst så är den miljöns bästa vän. Den är både vegansk och lämnar ett extremt litet avtryck miljömässigt, så du kan äta den med gott samvete.”

Här hittar du receptet

Läs även
Mikael Mölstad, 2003