Kategorier
Dryckesvärlden Matnyttigt Nyhetsbrev Vintips

Här är dryckerna på Nobelfesten

Det är en stor ära att få ställa upp med viner till Nobelfesten. I år kom champagnen inte från Systembolagets sortiment. Drycken till desserten var en cider från Sverige – de tre alkoholfria dryckerna var också svenska.

Champagne, rött från Italien och svensk iscider från Västerbotten. Där var alltså de tre huvudnumren på menyn. Nästa år hoppas jag att det blir genomgående svenskt vin på Nobelbanketten. I synnerhet som Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad 2023. Det vore en fin manifestation.

Bakom förrätt och varmrätt finns Årets kock Jimmi Eriksson (som dessutom snart ska tävla i Bocuse d’Or). Konditorn Annie Hesselstad stod för desserten. Trettionio kockar och konditorer arbetade i fyra dagar med att laga mat till de drygt trettonhundra gästerna.

Nobelfestmenyn 2022

Förrätt

Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

Vin: 2012 Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs Grand Cru, Champagne, Frankrike

Huvudrätt

Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.

Vin: 2021 Grattamacco Bolgheri Rosso, Toskana, Italien

Dessert

Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära. 

Dryck: 2021 Brännland Iscider, Västerbotten, Sverige

Vegetariska rätter

Förrätt: Tomat fylld med fänkål, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

Varmrätt: Bakad rotselleri med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och rostad kålsky med stjärnanis. 

Alkoholfria drycker

Förrätt: GodDryck No 1 Prestige Cuvée, alkoholfri

Huvudrätt: Saxhyttegubbens 100% Blåbär

Dessert: 2021 Pomologik Hantverkscider, alkoholfri

Läs även
Krönika Blomsterfantasten Karl Fredrik har fem olika viner på Systembolaget.…