Kategorier
Nyhetsbrev Restaurang-bar-café Tävlingar

Här är höstens kvinnor i mat- och vinbranschen

För ett par veckor sedan fick Årets kock en överraskande vinnare: en kvinna. Inte lika ovanligt var att årets bästa sommelier i tävlingen Årets Lily blev en kvinna.

För juryn och de som följde Årets Kock var vinnaren ingen överraskning. Jessie Sommarström var överlägsen. Hon slog sju manliga medtävlare med en av tävlingens största marginaler. När hon utropades som segrare visste jublet inga gränser. Men så är också Jessie Sommarström den första kvinnliga segraren sedan 1988. Trettiofyra år sedan!

Jessie Sommarström är 43 år och bor med sin familj på Resarö utanför Vaxholm. Hon var även med i Årets Kock-finalen 2019. Jessie är kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm och har under året även jobbat på Torsåker Gård. Tvåa kom Oskar Persson som jobbar på Tegelbacken i Stockholm. Tredjeplatsen gick till Ola Wallin som idag är köksmästare på Hällsnäs Hotell & Restaurang. Fotot på Jessie är taget Samuel Unéus.

Anette Andersson från Umeå är årets kvinnliga sommelière.

I sommeliertävlingen Årets Lily Bollinger 2022 vann Anette Andersson från Umeå. Knappast överraskansde att hon är kvinna då tävling bara är öppen för kvinnliga sommelierer. Ifjol blev det en andraplacering för då tävlingsdebuterande Anette Andersson. Nu kan hon titulera sig Årets Lily och är därmed också Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

Anette Andersson är 34 år och arbetar som sommelier och restaurangchef på vinbaren Harlequin by Hunger och Törst i Umeå. Tvåa kom Cathrine Almquist från Stockholm och trea Ida Kilåker från Lund. 

Läs även
Pinot noir är druvan nästa alla gillar.  Den tar för…