Kategorier
Listor-statistik-fakta Nyhetsbrev Vinvärlden

Här är länderna som dricker mest vin i världen

Hur står det egentligen till med världens vinkonsumtion? Trots att det i alla stora vindrickande länder konsumeras allt mindre ökar försäljningen. Vad är det som händer?

Trenden är tydlig: i de största vinproducerande länderna i Europa – Italien, Frankrike, Spanien, Tyskland – minskar vinkonsumtionen. Ändå säljs det mer vin än någonsin i världen totalt. Förklaringen är att det konsumeras vin i allt fler länder samtidigt som vi i Europa generellt sett dricker mindre – men bättre. Och att ölkonsumtionen har ökat.

Även i Sverige dricker vi totalt mindre mängd alkohol – och så även vin. För två år sedan drack vi i snitt 27 liter vin per person. 2021 ligger vi under 26 liter – och därmed finns inte Sverige längre med på listan över de tio mest vinkonsumerande länderna per capita. 

När det gäller total vinkonsumtion leder USA överlägset med 33 miljoner hektoliter per år – före Frankrike och Italien som båda ligger på cirka 35 miljoner hektoliter. I USA ökar vinkonsumtionen också. Därefter följer Tyskland, Storbritannien, Spanien, Kina, Ryssland, Argentina och Australien.

Här är de tio mesta vindrickarländerna i världen – per person och år.

1. Portugal – 51,9 liter

2. Frankrike – 46,9 liter

3. Italien – 46 liter

4. Schweiz – 35,3 liter

5. Österrike – 30,6 liter

6. Australien – 28,7 liter

7. Tyskland – 27,5 liter

8. Spanien – 26,2 liter

9. Nederländerna – 26,1 liter

10. Belgien – 26 liter

Källa: OIV (International Organisation of Vine & Wine)

Läs även
Vinpromotion i samarbete med Ward Wines Black Stallion Napa Valley…