Kategorier
Intressanta nyheter Matnyttigt Nyhetsbrev

Här är världens dyraste druvor

En druvodlare i Champagne kan få runt hundra kronor för ett kilo druvor. Men det är bara småpotatis mot vad de dyraste druvorna i världen kostar. 

Champagnedruvor är till för att göra vin på. Liksom de flesta druvor. Fast det finns ju matdruvor också och de når sällan upp till några högre prisnivåer – de ska vara stora, söta och saftiga – och billiga. Men det gäller inte i Japan. Där är frukt en lyxartikel. Två snygga apelsiner eller ett enstaka äpple av högsta kvalitet kan lätt kosta mer än femtio kr. 

När det gäller druvor tycks det inte finnas någon övre gräns – åtminstone inte om de kommer från Ishikawa-prefekturen. Druvorna därifrån anses ha en fantastisk smak och en unik färg på skalet. Druvsorten heter Ruby Roman. År 2020 såldes fyrtio klasar perfekta Ruby Roman för 130 000 kronor, rapporterar vinavisen.dk.

Detta var på en auktion för de verkliga premiumdruvorna. Men även i butiken kostar de: en enstaka klase kan kosta över tusen kronor. En klase kan dock väga upp mot 700 gram – och definitivt räcka till att göra flaska vin.

Här är en YouTube-film som visar skörd av dessa kostbara druvor.

Läs även
Äntligen, tycker många. I december i år kommer en ny…