Kategorier
Intressanta nyheter Matnyttigt Nyhetsbrev Vintips

Här hittar du vinerna till årets Nobelmeny

Många är nyfikna på vad nobelgästerna åt och drack på nobelfesten den 10 december. Här nedan har du både menyn och vinerna – och dessutom en länk till var du kan läsa mer om dem.

Förrätt och varmrätt skapades av Jakob Holmström, tidigare Gastrologik, som snart öppnar restaurang Fyr i Tylösand. Desserten komponerades av konditorn Annie Hesselstad på Arkipelag.

Nobelmeny med vin 2023

Förrätt

Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. Serveras med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk.
Vin: NV Shaman Rosé Grand Cru Extra Brut, Marguet, Champagne, Frankrike

Leverantör: Franska vinlistan. Läs mer här.

Huvudrätt

Torskrygg färserad med kungskrabba, serveras med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp. Till detta serveras vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor.
Vin: 2021 Marsannay Rouge, Domaine Trapet, Bourgogne, Frankrike

Leverantör: Tryffelsvinet. Läs mer här.

Förrätt, varmrätt och dessert. © Nobel Prize Outreach. Foto: Dan Lepp.

Dessert

Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.
Vin: 2018 Château Tirecul la Gravière, Monbazillac, Frankrike

Leverantör: Johan Lidby Vinhandel.  Läs mer här.

Alkoholfria drycker

Sencha Cultured Tea Non Alcoholic, Maglehem n:o 4 Alkoholfri, Sav Glöd Alkoholfri

Titelbild från Stadshuset. © Nobel Prize Outreach. Foto: Anna Svanberg.

Läs även
Under tisdagen presenterade magasinet Allt om Vin sina vinnare för…