Kategorier
Nyhetsbrev Svenska drycker Systembolaget

Höganäs ger inte upp gårdsförsäljning av vin

I nordvästskånska Höganäs finns fler vingårdar än någon annanstans i Sverige. De två största producenterna har runt fyrtio hektar vingårdar tillsammans. Det är ett av skälen att kommunen nu ansöker om test av gårdsförsäljning – för tredje gången.

Kullahalvön mellan Ängelholm och Höganäs anses vara perfekt för vinodling. Klimatet är varmt och soligt med viss blåst – men sällan vårfrost. Största vingården är Arild med närmare 24 hektar följt av Kullabergs vingård med snart 20 hektar. De båda utgör eliten i Sverige både när det gäller volym och kvalitet. De båda bygger nu också splitter nya vinerier.

Arilds Vingård är störst i Sverige.

Höganäs ansökan går ut på att de vill bli pilotkommun för gårdsförsäljning av vin.

– Det vi har här i Kullabygden är minst sagt unikt – därför behöver kommunen bidra i utvecklingen av en ännu mer levande landsbygd. Det underlättar både för både kunder och vinbönder om det skapas förutsättningar för försäljning på plats på vingårdarna, säger Peter Schölander kommunstyrelsens ordförande i Höganäs kommun. 

En utredning om möjligheten att införa gårdsförsäljning sattes igång i november och beräknas presentera sina förslag inom ett år.

Läs även
Samma vecka som Sverige började stänga ner i mars förra…