Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

Höghöjds-garnacha lockar till vinupplevelser

Vintips i samarbete med Terrific Wines

Vill du hänga med i vinvärlden idag ska du lära känna druvan garnacha. Ursprungligen spansk har den byggt upp sin berömmelse i Frankrike – där den kallas grenache. Där har den gjort formidabel succé. Varje vinbonde med självaktning i södra Frankrike vill göra vin på druvan.

Nu gäller detta också Spanien där garnacha får sitt mest karaktäristiska uttryck som i vinet El Rey från berömda Monsant i södra Katalonien. Här på höjderna är vinden sval och ständigt närvarande. Det ger druvorna en extra friskhet och fruktighet. 

El Rey Garnacha 2022.  Pris: 99 kr, nr 59616.

Vinet finns ännu bara i enstaka butiker. Om det inte finns i din butik beställer du här.

Celler Masroig har producerat kvalitetsvin i hundra år.

Om vinet

El Rey är ett spanskt paradexempel på hur en modern garnacha kan smaka med allt av den rika frukt och örtighet som vinvännerna önskar: friskt, nyanserat och balanserat. En garnacha i sin renaste form.

Druvorna odlas ofta på terrasser –  inte sällan anlagda som en amfiteatrar på bergssluttningarna. Den måttliga nederbörden tvingar rankornas rötter på djupet i den kalkrika leran med inslag av sand och kisel. Mångfalden i mikroklimat ger viner med stor rikedom.  

Om producenten

El Rey är producerat av kooperativet Celler Masroig i byn med samma namn. Deras grundfilosofi är samma idag som när de startade för hundra år sedan: skapa de bästa förutsättningarna för druvorna i vingården och låt sedan vinet bestämma självt. Celler Masroig jobbar alltså mycket med sina odlingar medan arbetet i vinkällaren sker enligt principen ”ju mindre vi lägger oss i, desto bättre blir vinet”.

Läs även
Det började med ett ölbryggeri i schweiziska Bern. Därefter satsade…