Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vinvärlden

Högt pris gör billigt vin godare

Forskare på universitet i schweiziska Basel har kommit fram till att billigt vin smakar bättre om det är dyrare. Och faktiskt: ju dyrare desto godare.

Inför ett festevenemang på universitetetss campus inrättade forskarna en vinbutik där de intet ont anande testpersonerna erbjöds en vinprovning. Totalt var det 140 testpersoner som var med om experimentet där de fick prova billigt vin, mellanklassvin och dyrt vin. De skulle gradera vinerna efter intensitet och hur de gillade dem allmänt.

Vid ett tillfälle fick de veta priserna, vid ett annat tillfälle fick de inte veta det och en tredje gång var priserna manipulerade. Intressant nog var upplevelsen densamma med eller utan pris. Ännu intressantare var att när de satte högre priser på de billigare vinerna upplevdes de som godare.  Det gick så långt att man presenterade det billigaste vinet till ett fyrfaldigat pris – och si, då blev det som godast.

Det är inte första gången jag läser undersökningar med dessa resultat. Vad ska man tro? Det överlåter jag till dig att fundera på. Här kan du läsa hela undersökningen.

Läs även
Här är mina bästa tips på höstens skaldjursviner. (Tidigare publicerat…