Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

Julens syrah-klassiker från norra Rhône

Vintips i samarbete med Ward Wines

Julen är inte bara julbord och lutfisk. Däremellan kommer även mustiga vintergrytor. Här är vinet – från Crozes-Hermitage. Ett klassiskt område i norra Rhône där vinerna görs på hundra procent syrah. Delas-vinet Les Launes är ett av de bästa exemplen. För dig som gillar rena fylliga syrah-viner till bästa pris är detta helt enkelt valet. Fyndvin hos Allt om Vin – tilldelat Gyllene Glaset 2017.

Delas Les Launes Crozes-Hermitage. 2020. Pris: 189 kr, nr 2800.

Vinet finns i cirka 160 butiker. Om det inte finns i din butik beställer du här.

Om vinet

Vingården ligger i sydläge nära den berömda Hermitage-kullen. Druvorna är handskördade vid full mognad och har fått jäsa i öppna betongfat för att fördjupa smakerna. En tredjedel av vinet har fått mogna på små ekfat och resten på ståltank – för balansen mellan tanniner och frukt.

Les Launes bjuder på rik arom av mörk frukt och peppartoner med eleganta syror i kombination med djup eftersmak.

Den svenske arkitekten Carl-Fredrik Svenstedt ligger bakom byggnaderna.

Om producenten

Delas Frères grundades 1835. En av de främsta producenterna i norra Rhônedalen. Dagens framgångsrika historian tog sin början i slutet av 1990-talet tack vare den skicklige vinmakaren och oenologen Jacques Grange. Sedan 2019 jobbar Jacques och hans team i ett helt nytt toppmodernt vineri, mitt inne i staden Tain l’Hermitage.

Läs även
I början av det ryska anfallskriget mot Ukraina damp en…