Kategorier
Nyhetsbrev Vinvärlden

Katastrofal vårfrost för vinbönder i Frankrike

Den värsta vårfrosten på flera decennier har drabbat Frankrike. Ingen vinregion kom undan när temperaturen gick långt under nollan förra veckan. Jordbruksdepartementet kallade det en nationell katastrof.

Värst drabbades Rhônedalen – i synnerhet Côte-Rôtie där många odlare förlorat närmare hälften av årets skörd. Några har blivit av med allt. I Bourgogne har vissa odlare sett att hälften av rankorna inte kommer att ge någon frukt. Även Bordeaux och Champagne är hårt drabbade.
Skälet till att vingårdarna drabbas så hårt nu är att det börjar knoppas – men innan blomningen kommer igång är de små knopparna så spröda att de vid minsta minusgrader riskerar att brytas sönder. Bästa botemedlet är att tända eldar i vingårdarna vilket får den kalla luften att cirkulera bort. En del använder sig också av helikoptrar – de kan både sätta fart på luften och spruta vatten på rankorna som skyddas av att frysa.

Vingård efter en kraftig frostnatt – det mesta är dött.

Även delar av Italien och Tyskland har drabbats av den extrema vårkylan. Frågan är också hur detta drabbar oss konsumenter? Det enkla svaret är att vinerna blir dyrare. Hur mycket är upp till marknaden att avgöra.

Läs även
Våren är här – åtminstone på Systembolaget. Här är några…