Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vinvärlden

Klassisk musik får champagne att smaka bättre

Vin förhöjer upplevelsen av en dryck. I detta fall champagne. Egentligen är det inte konstigt. Men denna studie visar att det är mer överraskande än så.

I ett noggrant iscensatt experiment har Master of Wine Susan Lin testat hur folk upplever just champagne i samband med musik. Hon valde ut sjuttio personer med olika ålder, kön och bostadsort. En del var vinproffs, andra rena amatörer. Ingen hade någon speciell bakgrund inom musik.

Experimentet gick ut på att gruppen fick prova fem glas champagne till fyra olika klassiska musikstycken. Det femte glaset fick de smaka på utan musik. För varje glas och musik de provade skulle de beskriva upplevelsen av vinet separat och rangordna den upplevelsen tillsammans med musiken – eller i ett fall utan musik. 

Vad testgruppen inte visste var att det var samma champagne i alla glas: en Veuve Clicquot Brut – alltså Gula Änkan. Men överraskande nog var upplevelsen av champagnen mycket olika när det spelades olika klassiska musikstycken – trots att det var samma champagne i alla glas. Den musik som gav mest upplevelse av champagnen lär ha varit av Saint-Saëns. Tydligast i experimentet var att champagne utan musik inte alls smakar lika gott.

Här är de fyra utvalda musikstyckena (enligt Decanter).

Johannes Brahms: Violin Concerto: Movement 3, Allegro giocoso, ma non troppo

Claude Debussy: Danses Sacrée et Profane: Danse Profane

Modest Mussorgsky: Pictures at an Exhibition: Promenade

Camille Saint-Saëns: Carnival of the Animals: XIV – Finale

Läs mera här.

Här kan du ladda ner hennes studie i sin helhet.

Läs även
Artikel i samarbete med Avskalat.nu Häng med på en resa…