Kategorier
Matnyttigt Nyhetsbrev Restaurang-bar-café

Kocklandslaget presenterar nationaldagsmeny

På måndag 6 juni infaller Sveriges Nationaldag. Dagen var en inofficiell nationaldag fram till 1916 men från det året döptes dagen om till Svenska flaggans dag. Först 1983 blev 6 juni officiellt Sveriges nationaldag och 2005 en officiell helgdag. Därmed har det varit lite så och så med mattraditionerna.

Matetnologen Richard Tellström såg en intressant möjlighet att utröna vilka mattraditioner som skulle utkristallisera sig när dagen blev röd 2005. Efter några års enkäter kring detta visade det sig att det inte skapades någon speciell nationaldagsmat. 

Den tydliga tendensen var att vi tar över maten från andra festhögtider som jul och midsommar med sillar, snaps och öl. Det är ju ofta så vi markerar att det är fest i Sverige, menar Tellström.

Men eftersom nationaldagen inträffar vid en tidpunkt på året då grillen ofta plockas fram har det blivit vanligt med grillat som huvudrätt. Vad gäller dessert menar Tellström att det är 50/50 mellan jordgubbar och rabarber – där jordgubbarna dominerar i innerstäderna.

Men det görs förstås försök med nya rätter. Här är en trerätters-meny som tagits fram av Svenska Kocklandslaget –  på uppdrag av Melleruds Pilsner och Västerbottensost. Kocken bakom menyn heter Ida Bauhn och inte att förvåna vill hon lyfta fram svenska råvaror i säsong.

Här är menyn

• Förrätt: Rökig persiljepesto med Västerbottensost, sparris och löjrom

• Varmrätt: Pilsnerbräserat lamm med primörer och smörad skysås

• Efterrätt: Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass

Här finns recepten. 

Läs även
Poppels har det senaste decenniet vuxit fram som ett av…