Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev

Lite alkohol minskar hjärnstress menar forskare

Det finns ett samband mellan måttligt alkoholintag och minskad ångest och stress. Detta rapporterar ett forskarlag vid Massachusetts General Hospital i USA, enligt CNN. Detta kan vara ytterligare en förklaring till varför alkohol kan minska risken för hjärt-kärl-sjukdomar.

Forskarna vid det amerikanska sjukhuset var till en del förvånade över upptäckten men förstod efterhand att alltihop kan hänga ihop. De flesta forskarrapporter pekar ju på att ett moderat intag av alkohol minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Förklaringen är att alkoholen begränsar uppkomsten av plack i blodådrorna vilket i sin tur begränsar möjligheten att dessa ansamlingar kan bilda dödliga proppar.

Men nu tror forskarna att mycket av denna effekt också kan hänga samman med minskad hjärnstress – tack vare ett visst alkoholintag. Det handlar om att stressreaktioner som utlöses av amygdala – den delen av hjärnan där det mesta av känslor hanteras – ger ökad risk för hjärtinfarkter och stroke.

Under forskarstudien analyserade Dr Ahmed Tawakol och hans team vid Massachusetts General Hospital dryckesvanorna hos tusentals människor som var inskrivna i en databank. De fann att de som drack en till fjorton drinkar per vecka var mindre benägna att få hjärtinfarkt eller stroke än de som drack mindre än en drink per vecka – detta även efter justering för genetiska, livsstils- och andra riskfaktorer.

Om du känner att axlarna faller ner ett par snäpp efter ett glas vin är det alltså bra för hjärtat. Det är ett argument som åtminstone jag tar till mig.

Här kan du läsa artikel på CNN.

Läs även
Visst är det lockande med rubriker som deklarerar ”världens dyraste”.…