Kategorier
Nyhetsbrev Tävlingar Vinvärlden

Lunda-Ida blev Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Konkurrensen bland vintjejerna hårdnar för varje år. Kvinnliga sommelierer är både duktigare och mer populära än de flesta män i samma skrå. Nu har vi ett nytt namn att lägga på minnet.

Vinnaren av sommelier tävlingen Lily Bollinger Award 2023 heter Ida Kilåker. Hennes arbetsplats är Lenoteket i Lund. På silverplats kom en tjej från samma vinbarsgrupp: Lovisa Johansson från Lenoteque I Helsingborg. Bronsplatsen kneps av Malin Vallin från Hunger & Törst i Umeå.

– Det känns overkligt och helt magiskt – det var en tuff konkurrens och jag känner mig stolt överbåde mig själv och mina medtävlande, säger Ida Kilåker.

De tre finalisterna tävlade under två dagar, 10-11 september, i åtta olika teoretiska och praktiska delmoment. Bland annat har de testats i skriftlig blindprovning, ett omfattande teoriprov samt ett muntligt moment där de skulle identifiera tre viner och koppla ihop dem med stenar från respektive vinregion.

– Startfältet var mycket starkt och det var fantastiskt att se hur samtliga finalister levererade på scen inför publik. Jag ser fram emot att följa Ida Kilåkers utveckling, säger Emma Ziemann, tävlingsledare hos Lily Bollinger Award.

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av champagnehuset Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. 

Läs även
Världens största tävling för böcker inom mat och dryck heter…