Kategorier
Listor-statistik-fakta Nyhetsbrev Restaurang-bar-café Tävlingar

Många nya stjärnor till nordiska krogar

Guide Michelin har presenterat sin nordiska guide – efter många förseningar. Många som hoppats på en få en stjärna blev bönhörda – och några fick till och med påspädning. I Sverige fick Tommy Myllymäkis krog Aira på Djurgården en stjärna. Många hade dock spekulerat om att de skulle få två. René Redzepis Noma, som i många år ansetts som världens bästa restaurang, fick äntligen sin tredje stjärna – till stor förvåning för dem själva.

Aira vid Biskopsudden på Djurgården fick en stjärna.

Fyra svenska restauranger fick en stjärna – förutom Aira i Stockholm var det överraskningen Project i Göteborg (tidigare Bib Gourmand), Hotell Borgholm på Öland (som återfick en stjärna) samt restaurang Äng på Ästad Vingård nära Varberg i Halland. Lyxkrogen Frantzén i Stockholm behåller sina tre stjärnor i Michelinguiden.

– Kvaliteten på matlagningen i de nordiska länderna fortsätter att imponera där kreativitet och innovation hos dessa nya stjärnrestauranger gör dem till några av de mest spännande vi har sett, säger Gwendal Poullennec, internationell direktör Guide Michelin. 

Maaemo i Oslo återfår sina stjärnor på sin nya adress. Kong Hans Kælder, en källarrestaurang i Köpenhamn, uppgraderas från en till två Michelinstjärnor. I Finland tilldelas en stjärna för Finnjävel Salonki i Helsingfors . Danmark har fyra nya Michelinstjärnor: The Samuel i Köpenhamn, Substans i Århus, Lyst i Vejle och Syttende i Sønderborg.

Sju Bib Gourmand-utmärkelser delas ut för god kvalitet och prisvärd mat. I Sverige mottogs dessa av Babette i Stockholm och Mineral i Malmö. I Danmark av Axn i Århus samt Møntergade, Silberbauers Bistro och Norrlyst i Köpenhamn och i Norge Fagn-Bistro i Trondheim.

Alla svenska stjärnkrogar 2021

Tre stjärnor

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor

Aloë, Stockholm

Gastrologik, Stockholm

Oaxen Krog, Stockholm

Vollmers, Malmö

En stjärna

28+, Göteborg

Agrikultur, Stockholm

Aira, Stockholm (ny)

Bhoga, Göteborg

Ekstedt, Stockholm

Etoile, Stockholm

Hotell Borgholm, Borgholm (ny)

Koka, Göteborg

Operakällaren, Stockholm

PM & Vänner, Växjö

Project, Göteborg (ny) 

SK Mat & Människor, Göteborg

Sushi Sho, Stockholm

Äng, Ästad, Tvååker (ny)

Läs även
Efter en stenhård final stod det klart att Årets Kock…