Kategorier
Matnyttigt Nyhetsbrev Restaurang-bar-café

Nästa år är Stockholm European Capital of Gastronomy

Under 2023 tar Stockholm plats som Europas gastronomiska huvudstad. En stor möjlighet för huvudstaden att visa upp sin gastronomiska kvalitet och mångfald. Allt ska ske med fokus på hållbarhet.

Lanseringen presenterades den 28 oktober på Kungliga Slottet där kung Carl XVI Gustaf öppningstalade inför 150 gäster. Utnämningen görs av European Community of New Gastronomy och projektet leds av Carl Jan Grankvist tillsammans med Gastronomiska Akademien och Stockholms Stad. Krakow hade titeln 2019 och efter ett par pandemiår är Lissabon gastronomisk huvudstad i Europa i år.

– Året ger oss stora möjligheter att sätta Stockholm på kartan som attraktiv gastronomisk destination. Nu bjuder vi in aktörer att delta och fylla det med spännande innehåll, säger projektledaren Carl Jan Granqvist.

Ännu är alltså inget program fastlagt men organisatörerna hoppas på ett brett engegemang från Stockholms alla aktörer för att sätta fokus på gastronomisk njutning och måltidskultur.

Bakom projektet står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i samarbete med Stockholms Stad genom Visit Stockholm.

Samtidigt presenterades Sveriges nya Landskapsmåltider som engagerat runt trehundra personer runt om i landet att skapa moderna rätter kopplade till de olika landskapens kulturella och gastronomiska traditioner. Utöver de 25 landskapens bidrag har också Stockholm tagit fram en egen måltid. Samtliga måltider kommer på olika sätt att finnas med i utbudet under det kommande gastronomiska året.

Läs även
Bedrägerier med mer eller mindre exklusiva viner tycks aldrig upphöra.…