Kategorier
Nyhetsbrev Restaurang-bar-café

Noema i Stockholm satsar på mat från världens alla hörn

Nej, det är inte Noma som flyttat till Sverige. Danska Noma är en förkortning av Nordisk Mad. Noema betyder  ”meningen” – underförstått: att meningen med livet är god mat och dryck i gott sällskap.

Det håller jag oftast med om. I Noemas fall handlar det om att skapa en speciell mat- och dryckesdestination i Stockholm. På menyn finns inga begränsningar – den kommer sträcka sig från Shanghai till New York och runda Medelhavet på vägen. Med andra ord ska gästerna på Noma få uppleva en meny som ska inkludera mat från världens alla hörn där tillagningen och smakupplevelsen får ta plats i stället för en specifik matkultur.

Noema ligger i Wallenstamshuset på Birger Jarlsgatan i Stockholm – en gång känt som Öhmans Varuhus i en dokusåpa.

Läget i Stockholm är också speciellt: det unika Wallenstam-huset på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Denna vackra rundade byggnad har en speciell historia – inte minst som det påhittade varuhuset Öhmans i den populära tv-såpan varuhuset från 1987. Den uppfördes 1927 som huvudkontor åt Svenska Shell. När de flyttade till Solna på 1970-talet försvann även bensinpumparna som stått framför byggnaden. Därefter har Svenska Finans och Max Matthiessen haft kontor i byggnaden ända tills Wallenstam tog över 2007.

Noema öppnar även en bakficka med egen ingång från Birger Jarlsgatan. Här blir det högre ljudvolym i kombination med cocktails, DJ-spelningar och smarriga smårätter. Menyn har samma tema som restaurangen men i bakfickan serveras även bistrorätter.

Det är ett erfaret gäng bakom nya restaurangen Noema.

– Vi vill skapa en krogdestination i Stockholm dit folk vill gå för att umgås och äta riktigt god mat. Köket har fått stort svängrum där det kommer lagas mat från olika delar av världen, säger Joakim Erlandsson en av Noemas ägare. 

Den andra av Noemas ägare, Kristofer Condron, har med driftchefen Rikard Anjegård satt grunden för vad som kommer att serveras tillsammans med kökscheferna Björn Jeppsson och Patrik Malmén.

Här kan du läsa mer.

Läs även
Artikel i samarbete med Spring Wine & Spirits The Grape…