Kategorier
Listor-statistik-fakta Nyhetsbrev Restaurang-bar-café Tävlingar

Noma i topp på World’s 50 Best – Frantzén sexa

På bara ett par veckor har danska restaurangen Noma tagit sig till världstoppen – dubbelt upp. Först var det Guide Michelin som gav dem en tredje stjärna. Nu i veckan röstades de fram som nr 1 på listan över världens bästa restauranger. Svenska Frantzén tog sig in på sjätte plats. En prestation.

Under 2000-talet har omröstningen World’s 50 Best restaurants etablerade sig som den viktigaste när det gäller att ranka topprestauranger i världen. Även andraplatsen intogs av en dansk krog: den trestjärniga Geranium. Huvudstaden Lima i Peru har också två restauranger bland de tio främsta.

Inga andra svenska krogar tog sig in bland de hundra främsta. Danmark fick dock med ytterligare två Köpenhamnskrogar: Alchemist på plats 58 och Amass på plats 89.

Nytt för i år är att den som låg etta på förra listan automatiskt tas bort och hamnar på den än mer prestigefyllda listan: Best of the best. Där finns nu den senaste ettan Mirazur i franska Menton. Andra tidigare ettor på denna lista är bland annat italienska Osteria Francescana, El Celler de Can Roca utanför Barcelona och Eleven Madison Park i New York.

Här är de tio främsta

1. Noma, Köpenhamn, Danmark

2. Geranium, Köpenhamn, Danmark

3. Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien

4. Central, Lima, Peru

5. Disfrutar, Barcelona, Spanien

6. Frantzén, Stockholm, Sverige

7. Maido, Lima, Peru

8. Odette, Singapore

9. Pujol, Mexico City, Mexico

10. The Chairman, Hong Kong, Kina

Här kan du se hela listan på de femtio bästa

Här är krogarna som är ”best-of-the best”

Läs även
Daniel Craigs sista Bond-film har haft premiär. Två timmar och…