Kategorier
Nyhetsbrev Restaurang-bar-café Tävlingar

Nu är det klart: här är årets vinbar, dryckesprofil, importör och vinhus

Under tisdagen presenterade magasinet Allt om Vin sina vinnare för året. När det gäller Årets vinare är det en omröstning – medan priserna nedan utses av en jury.

I nästa nyhetsbrev kommer du få alla brons, silver och guldvinnare bland Årets Vinare. Det blir en julklapp till mina läsare den 21 december.

Här får du nu årets vinnare utvalda av Allt om Vins jury – tillsammans med Årets Gyllene Glas som utses av systermagasinet Allt om Mat.

Årets dryckesprofil EMMA ZIEMANN

Svensk sommeliermästare tre gånger (2018, 2022 och 2023) och en tredjeplats i Nordiska Mästerskapen i höstas. Dessutom föreläsare, tävlingsledare för Lily Bollinger Award och inte minst källarmästare på Äng, den enstjärniga restaurangen på Ästad Vingård.

JURYNS MOTIVERING: En klart lysande sommelierstjärna som haft stora framgångar både som tävlingssommelier och hjärnan bakom Michelinbelönade restaurang Ängs vinlista. Dessutom en stark profil, kraft och förebild i branschen genom sitt arbete att lyfta fram den nya generationens sommelierer.

Årets vinbar LEIJONTORNETS VINBAR

Den nya vinbaren bär namnet efter restaurangen Leijontornet som nyligen öppnade igen. Enligt skaparen Daniel Crespi handlar det i princip om en syntes av vinbaren Burgundy samt restaurangerna La Ninja, Djuret och Leijontornet 12×8. Både gastronomiskt och vinmässigt. I Leijontornets vinbar är det klassiska viner som gäller. Grunden är hela den vinkällare, med över 3 220 vinbuteljer, som Daniel Crespi byggt upp.

JURYNS MOTIVERING: För att ha skapat en välkomnande vinbar med fokus på gästupplevelsen och stort urval av klassiska viner på glas där alla vinvänner kan få sitt lystmäte – i både stort och smått.

Årets Vinbar. Daniel Crespi är andre person från vänster.

Årets importör POMPETTE

Pompette har sedan starten 2015 utvecklats från ett litet bolag med restaurangfokus till en medelstor spelare med viner för både vinmedvetna krogar och hemmadrickare. Alltid med kvalitet, nyfikenhet och finess i fokus. 

Pompette dryckeshandel grundades av de tre sommeliererna Fredrik Iveskär, Tom Telégin och Robert Fredh. Delar av trojkan var också hjärnorna bakom Hornstulls Bodega – som tidigare fått ta emot utmärkelsen Årets Vinbar av Allt om Vin.

JURYNS MOTIVERING: En karaktärsfull och pigg importör som alltid bidrar till att bredda Systembolagets utbud med spännande kvalitetsviner från såväl klassiska som mer bortglömda ursprung, druvor och stilar – med den gemensamma nämnaren att man alltid vill ha ett glas till. 

Årets importör silver TRYFFELSVINET

JURYNS MOTIVERING: För att med stilsäker förmåga nosa upp goda viner, ofta med klassiska förtecken. En alltigenom kvalitetsmedveten och passionerad importör som alltid levererar.

Årets importör brons WARD WINES

JURYNS MOTIVERING: För att ständigt hålla fanan högt och oförtrutet förse den svenska marknaden med guldkorn från vinvärlden.

Årets hederspris POMOLOGIK

Pomologik är det lilla företaget med väldigt stora ambitioner. De senaste åren har de tack vare sin förstklassiga hantverkscider vunnit stora internationella priser vilket gett ny stjärnglans åt den svenska cidern. Pomologik grundades 2017 efter att Johan Sjöstedt tagit över Stallarholmens musteri tillsammans med Oskar Palm. Patrik Svensk, vd och delägare, kommer från ölsidan med erfarenhet från hembryggeri, fermentering och ett jobb på Eskilstuna Ölkultur. 

JURYNS MOTIVERING: Ett företag som med stor och smaksäker skicklighet förädlar svenska äpplen till förstklassig cider utöver det vanliga. Pomologik går i bräschen för det svenska hantverksmässiga ciderundret och erbjuder kvalitetsdrycker både med och utan alkohol. Årets hederspristagare berikar och främjar Sveriges dryckeskultur.

Gyllene Glaset går till vinhuset MEZZACORONA

Det italienska kooperativet Mezzacorona utses till Årets vinhus 2023. De är mest kända för de mousserande Rotari-vinerna, där både vitt och rosé finns i Systembolagets fasta sortiment. Förutom mousserande producerar Mezzacorona stilla viner med typiska, svalkande drag från alpdistriktet. Druvor som pinot grigio, chardonnay och gewurtztraminer är dominerande för de vita vinerna och druvor till rött vin är exempelvis lagrein, teroldego och pinot nero.

JURYNS MOTIVERING: För att år efter år leverera viner med självklar italiensk snits – såväl bubbel som stilla viner med smak av ursprung – och för att alltid bjuda på mycket vinupplevelse för pengen.

Läs även
Innehållsförteckning på vin har diskuterats i mer än tio år.…